Pogacar támadott, de kikapott, Valter is jól ment a Giro d’Italia első szakaszán

Az ecuadori Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) szakaszgyőzelmével kezdődött a Giro d’Italia. A nagy esélyes Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) máris támadott, de a sprintben nem ő volt a leggyorsabb. A Giro egyetlen magyar indulója, Valter Attila (Visma–Lease a Bike) is jól teljesített, a kilencedik helyen ért célba Torinóban.

2024. 05. 04. 17:32
Venaria Reale, 2024. május 4.
Elindul a mezõny a 107. Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros körverseny elsõ, Venaria Reale és Torino közötti 143 kilométeres szakaszán 2024. május 4-én.
Valter Attila Tadej Pogacar
A Giro d’Italia mezőnye és a végső győztesnek járó trófea Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a Giro d’Italia, s rögtön az első szakasz komoly izgalmakat hozott. A Torino környéki, 140 kilométeres etap több emelkedőt is tartalmazott, s olyan kerékpárosok is leszakadtak a legjobbaktól, akiket a rajt előtt még az esélyesek bővebb körében is megemlítettek. Nem bírta a tempót a francia Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), aki két Tour de France végén is az összetett dobogóján zárt, és lemaradt az a Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), akit csapattársa, Cian Uijtdebroeks (Visma–Lease a Bike) a legnagyobb riválisának nevezett meg a huszonöt éven aluliak fehér trikóért zajló versenyében.

Venaria Reale, 2024. május 4.
A 107. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny elsõ, Venaria Reale és Torino közötti 143 kilométeres szakasza 2024. május 4-én.
Giro d’Italia Valter Attila Tadej Pogacar
Az idei Giro d’Italia első szökevénycsoportja (Fotó: Gian Mattia D’Alberto)

Az utolsó, rövid emelkedőn a Giro d’Italia nagy esélyese, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) is megindult, azonnal utol is érte a szökevényeket, s egyedül az ecuadori Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) tudta tartani a szlovén kerekessel a lépést, majdnem lejtmenetben még utolérte a duót Maximilian Schachmann (Bora–hansgrohe) is.

Pogacar kikapott, Valter a top 10-ben

Narváez a vezetésben nem segített Pogacarnak, a célegyenesben viszont gyorsabb volt nála, így ecuadori szakaszgyőzelemmel kezdődött a Giro. Pogacart Schachmann is lehajrázta, de a szlovén így sem lehet elégedetlen a nyitónappal, a többi összetett esélyessel szemben – ha egyáltalán vannak rajta kívül ilyenek – máris előnybe került.

Valter Attila a győztes mögött mindössze tíz másodperccel a kilencedik helyen ért célba, kiválóan kezdte a negyedik Giróját, az időjóváírásokat is figyelembe véve összetettben a tizedik helyen áll.

Vasárnap máris következik az idei olasz körverseny első hegyi befutója.

 

Giro d’Italia, 1. szakasz (Venaria Reale–Torino, 140 km)

1. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 3:14:23 óra
2. Maximilian Schachmann (német, Bora–hansgrohe) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates)
(...)
9. Valter Attila (magyar, Visma–Lease a Bike) 10 másodperc hátrány

Az összetett állása
1. Narváez 3:14:13 óra
2. Schachmann 3 mp h.
3. Pogacar 6 mp h.
(...)
10. Valter 20 mp h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.